trešdiena, 2011. gada 28. septembris

Strukturālās reformas ir un būs: III

Viena no 10. Saeimas septiņos mēnešos veiktām, nozīmīgām politiskajām reformām saistās ar likumu par valsts attīstības plānošanu. Likums tagad paredz dažādo attīstības plānu ciešu koordināciju un veidu, kā to panākt. Rezultātā Ministru kabinets nupat apstiprināja, ka, sākot ar 1. janvāri tiešā Ministru prezidenta pakļautībā, darbosies attīstības Pārresoru koordinācijas centrs. Tas nozīmē, ka turpmāk būs viena iestāde, kuras galvenais uzdevums būs Nacionālā attīstības plāna, Latvijas ilgtspējas stratēģijas, kā arī citu attīstības plānošanas dokumentu izstrāde, īstenošanas uzraudzība un koordinācija. Beigsies daudzo, nekoordinēto – un tāpēc bieži neīstenoto – plānu paralēlā dzīve.


Šāda centra izveides ideju virzīju es, Lolita Čigāne un citu frakciju kolēģi, kuri strādāja Saeimas apakškomisijā par attīstības jautājumiem. Panāktā likuma maiņa un koordinācijas centra izveidošana ir risinājums nebeidzamajiem dažādu valsts plānu, stratēģiju un citu plānošanas dokumentu pārprodukcijai. Centra atzinumi būs obligāti izskatāmi lēmumu pieņemšanas procesā. Ministru prezidentam kopā ar Centru būs jāuzrauga, lai plānošana noritētu saskaņā ar valsts budžetu, kā arī ar ES fondu līdzekļiem. Jaunā, spēcīgā iestāde varēs efektīvi koordinēt dažādo ministriju darbību.


Jaunā Centra izveidošana ir strukturāla reforma arī tādā nozīmē, ka mazināsies valsts attīstības plānošanai uzliktās birokrātiskās važas, ministriju darbu nesaskaņotība un plānošanas process tiks ievirzīts ilgtermiņa stabilā attīstībā.


Foto avots: http://foto.delfi.lv/picture/138425/

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru