piektdiena, 2011. gada 17. jūnijs

Uzbrukums Satversmei un vēlētāju tiesībām

Latvijas Republikas Satversmē ir seši „svētie” panti, kas veido mūsu valstisko pamatu un kurus var grozīt tikai ar tautas nobalsošanu. Viens no tiem ir, ka „Saeimu ievēlē vispārīgās, vienlīdzīgās, tiešās, aizklātās un proporcionālās vēlēšanas.” Vakardienas (16.6.) Saeimas plenārsēdē ZZS un Saskaņas Centra deputāti balsoja par šī panta maiņu tādējādi, ka vēlētāji Saeimas vēlēšanās vairs nevarēs balsot aizklāti, bet tas būs jādara tikai un vienīgi atklāti. Vienotības un VL-TB/LNNK deputātiem tikai par mata tiesu izdevās apstādināt šo antikonstitucionālo iniciatīvu. Labi, ka tā, bet ko šis gadījums pasaka par tiem ZZS un Saskaņas Centra deputātiem, kuri balsoja PAR to, ka turpmāk Saeimas vēlēšanās jābalso atklāti?

Pirmkārt, tas pasaka to, ka šie deputāti nesaprot, ka arī likumdevējs demokrātijā nedrīkst ķerties klāt pie valsts iekārtas būtisku pamatprincipu likvidācijas. Pilsoņu tiesības par saviem pārstāvjiem balsot aizklāti ir viens no katras demokrātijas pamatprincipiem. Šo ZZS virzīto antidemokrātisko priekšlikumu var uzskatīt kā klaju ņirgāšanos par pilsoņu politiskajām tiesībām Latvijā.

Otrkārt, jānorāda, ka attiecīgie deputāti šo soli spēra oportūnistiski un demagoģiski, jo ar to centās saduļķot diskusiju attiecībā uz aizklātajiem balsojumiem Saeimā. Aizklātai balsošanai Saeimā ir pilnīgi cita nozīme, nekā tas ir, pilsoņiem balsojot par Saeimu. Galvenā doma atklātiem balsojumiem Saeimā ir tā, ka deputātiem ir jāpierāda savi vārdi ar darbiem, proti, parādīt vēlētājiem savu lēmumu skaidri un atklāti balsojot Saeimas plenārsēdēs. Tā ir demokrātiska prasība ko aizstāvu es un daudzi mani Saeimas kolēģi. Aicinājumu par atklātu balsošanu Saeimā nekādā veidā nedrīkst sasaistīt ar antikonstitucionāliem aicinājumiem, ka pilsoņiem Saeimas vēlēšanās jābalso atklāti. Tā ir provokatīva ņirgāšanās par pilsoņu tiesībām.

Foto avots:
http://www.kandidatiuzdelnas.lv/jaunumi/raksti/pasvaldiba-ka-tramplins-uz-saeimu/

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru