svētdiena, 2011. gada 13. februāris

Tiesībsarga izvēle = labas pārvaldības garants!

Visiem Latvijas iedzīvotājiem šobrīd jātur īkšķi, lai izdodas drīzumā atrast izcilu kandidātu tiesībsarga amatam. Īkšķi jātur tāpēc, ka tiesībsarga uzdevums ir aizstāvēt mūsu visu politiskās un cilvēku tiesības, kā arī tiesības uz labu pārvaldību. Tiesībsarga institūcija ir demokrātijas stūrakmens vistiešākā nozīmē, jo viņa galvenā loma ir būt starpniekam starp valsts varu un tautu. Lai to labāk izprastu, der arī lietot starptautisko nosaukumu „ombuds”, jo tas skaidrāk izsaka šī amata īpašo raksturu. Savu “ombudsman” kā pirmā ieviesa Zviedrija, un zviedriski tas nozīmē „tautas pārstāvis”.

Tiesībsargs strādā, lai publiskā vara tiktu īstenota tiesiski, taisnīgi, un lietderīgi. To viņš (vai viņa!) dara nevis kā policists vai tiesnesis, bet kā starpnieks. Ombudam nav varas kādu sodīt vai izdot pavēles, viņš izmanto izmeklēšanas un samierināšanas procedūras lai izlīdzinātu konfliktus starp valsts iestādēm un iedzīvotājiem. Bieži šī izlīdzinātāja loma parādās izskatot individuālu personu sūdzības par viņu tiesību pārkāpumiem, bet labs tiesībsargs arī darbojas, lai īstenotu Satversmē un likumos garantētās valsts pamatvērtības, kā, piemēram, tiesības uz vārda brīvību un biedrošanos.

Ombuda birojs ir spēcīgs rīks, ar kuru var veikt kontroli pār birokrātiju. Latvijas likumā par tiesībsargu ir uzsvērta kompetence labas pārvaldības veicināšanā. Ar saviem atzinumiem un sabiedrības informēšanu ombuds var radīt gaisotni, kas veicina taisnīgāku un pārdomātāku rīcību no valsts ierēdņu puses attiecībās ar līdzcilvēkiem. Tiesībsargs var mazināt saspīlējumus, kas neizbēgami rodas starp iedzīvotājiem un valsts iestādēm un līdz ar to var veicināt lielāku ticību valsts darbībai. Diemžēl Latvijā tautas uzticēšanās valsts darbam ir smagi iedragāta, tiesībsarga rosība te var daudz mainīt uz labu, vēl jo vairāk tāpēc, ka tiesībsarga „amata apraksts” nosaka, ka tas ir neatkarīgs un bezpartejisks cilvēks, kas visus minētos mērķus panāk ar savu profesionālo un personīgo autoritāti. Vai tādu cilvēku Latvijā var atrast? Domāju, ka var atrast, ja tik meklē atbildīgi un bez politiskām intrigām. Turēsim īkšķus!

Foto avots : http://1.bp.blogspot.com/_HqmcnllpRnA/SZDHt1or2SI/AAAAAAAACeI/_RJpIHdAIhk/s400/ombudsman1.jpg



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru