pirmdiena, 2011. gada 7. februāris

Gandrīz simts dienas!

Rakstu šo īso pārskatu par Saeimā paveikto savas deputātes darbības 99. dienā, lai pasteigtos priekšā citiem, kas rakstīs ko līdzīgu! 

Kas panākts? Līdzās tādām pamatlietām kā iepazīšanās ar procedūrām, kolēģiem, plānu saliedēšanu un likumdošanas rutīnas puses veikšanu aktīvi esmu iesaistījusies arī lielāku jautājumu risināšanā. Proti, esmu ķērusies klāt strukturālo reformu jautājumiem. Mani kaitina, ka sabiedrībā nav izskanējis, cik daudz reformu jau ir veiktas, cik daudzas ir procesā un kas ir plānots. Paralēli tam man kā politoloģei šo reformu apzināšana un veicināšana ir profesionāls izaicinājums. Tuvākajā laikā plānoju par to uzrakstīt garāku rakstu un šeit vēlos norādīt tikai dažus svarīgākos punktus. 

Strukturālās reformas var definēt divējādi: pirmkārt, kā fizisku struktūru reformas, kad, pārvaldes struktūras apvieno vai likvidē, piemēram, jau ir apvienotas 2 ministrijas un liels skaits valsts aģentūru un dažādas dublējošās nodaļas. Otra definīcija uzsver svarīgu politiku pārmaiņas, mainot politikas prioritātes un pieeju lietu organizācijā. 

Ja lieto šo pēdējo izpratni, varu teikt, ka strādājot Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā esmu līdzdarbojusies, lai ar 2011. budžetu ieviestu vienotās atlīdzības sistēmu visiem valsts darbiniekiem. Strādājam pie tā, lai drīzumā ieviestu iestāžu atbalsta funkciju centralizāciju un IT sistēmu integrāciju. Tāpat darbojamies, lai īstenotu vienas pieturas aģentūru pakalpojumu sniegšanā iedzīvotajiem un uzņēmumiem. Man ļoti svarīga prioritāte ir visa veida birokrātijas un administratīvā sloga mazināšana. Šeit būtiski palīdzēs e-pārvaldes stiprināšana. Cīnos arī lai tiktu izskaustas vai vienkāršotas procedūras, piemēram, pārveidot laikietilpīgo dokumentu „saskaņošanas” sistēmu, mazināt visa veida zīmogu un parakstu vākšanas praksi. 

Šādas reformas ne tikai atvieglo dzīvi iedzīvotajiem un ierēdņiem, bet arī taupa valsts līdzekļus. Dombrovska valdības īstenotais valsts pārvaldes funkciju audits uzrādīja iespēju ietaupīt 78 miljonus latu, no kuriem reāli iekļautais ietaupījums 2011. budžetā ir 40 miljoni latu. Strukturālo reformu virzīšana parādās visās 4 komisijās, kurās es strādāju, ieskaitot Eiropas lietu komisiju, kur tā ir saistītas ar manām darbības prioritātēm attiecībā uz uzlabojumiem ES fondu ātrākai un efektīvākai apgūšanai tautsaimniecības sildīšanai.
 
Šobrīd tieši strukturālās reformas kā komplekss pasākumu kopums ir galvenā mana prioritāte. Un tas ir ļoti cieši saistīts ar budžeta konsolidāciju 2011. gadam. 

Citi būtiski darbi ir saistīti ar korupcijas mazināšanas jautājumiem, „trauksmes cēlēju” aizsardzību un KNAB darbības uzlabošanu. Attiecībā uz KNAB būtu jāvirza norma par iespēju saukt iestādes vadītāju pie disciplināratbildības. Šī iniciatīva sakrīt ar Valda Dombrovska ierosinājumu.

Foto avots: http://foto.lu.lv/HI-RES/arhiivs/2006/i_septembris/korupcija/IMG_5394.JPG

1 komentārs:

  1. Kārkliņas kundze,
    aicinu Jūsu blogu publicēt arī www.gudrasgalvas.lv, kas ir 215.populārākā lapa Latvijā!
    Ar cieņu,
    Linda Jākobsone

    AtbildētDzēst