svētdiena, 2011. gada 15. maijs

Tikšanās ar vēlētājiem

Saeimas deputāta tikšanās ar vēlētājiem notiek dažādos veidos un laikos. Šos veidus es nosacīti varu iedalīt divās grupās – klasiskie veidi un blakus jeb „alternatīvie” tikšanās veidi. Mana saskare ar vēlētājiem visvairāk notiek šajos daudzajos un dažādajos neprogrammētajos veidos.

Klasiskie tikšanās veidi ir tie, par kuriem lasītājs uzreiz iedomājas, proti, individuālās vai grupu tikšanās ar vēlētājiem tieši piektdienās. No savas pieredzes, piemēram, varu minēt ar kolēģiem kopīgi izziņotu un sarīkotu tikšanos ar vēlētājiem Latvijas Nacionālajā bibliotēkā tieši piektdienā. Šajā tikšanās reizē mēs klātesošos iepazīstinājām ar Saeimas ikdienas darbu un atbildējām uz jautājumiem un ierosinājumiem. Otrs klasiskais veids ir, ka es tiekos ar vēlētājiem individuāli. Tas notiek individuālā sarakstē vai arī klātienē, kad cilvēki vēršas pēc padoma personīgas dabas jautājumos vai noteiktu likumu izmaiņās, kas viņus nodarbina.

Blakus klasiskajām tikšanās formām ir daudzi citi mijiedarbības veidi. Saskare veidojas visdažādākajos laikos un vietās. Nesen, vienu nedēļas nogali, ciemojos pie draudzenes Gēteborgā – viņa uzreiz svētdienā sarīkoja tikšanos ar vietējiem latviešiem. Samērā bieži cilvēki uzrunā arī sabiedriskās situācijās – semināros, konferencēs, pieņemšanās, viesībās, koncertu starpbrīžos un citur, tad spontāni iznāk sarunas par vēlētājiem svarīgiem jautājumiem. Papildus tikšanās veidojas virtuālajā vidē. Modernās tehnoloģijas sniedz iespēju sazināties ar vēlētājiem gan ar e-pastu palīdzību, gan arī komunicēt dažādās interneta vietnēs, kā „gudrasgalvas.lv”, „deputatiuzdelnas” un citās. Komunikācija notiek arī pastarpināti dažādās intervijās televīzijām, laikrakstiem, ziņu portāliem u.c. Bieži vien notiek sarunas ar sabiedrisko organizāciju pārstāvjiem pirms vai pēc Saeimas komisiju sēdēm.

Gribu uzsvērt, ka deputāta tikšanās ar vēlētājiem nav formāli ierobežota uz piektdienām vai ikdienas darba dienu izpratnē – no pulksten 9:00 līdz 17:00. Šīs tikšanās notiek visdažādākajos veidos un laikos. Pat sapņos tiekos ar vēlētājiem, jo ikdienā pārdomātie jautājumi nodarbina vēl ilgu laiku!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru