otrdiena, 2010. gada 26. oktobris

Polittehnologam: „Sēdies, 2!”

10. Saeimas vēlēšanas izceļas uz agrāko vēlēšanu fona ar to, ka šoreiz rezultātu mazākā mērā noteica partiju un partiju apvienību ieguldītie naudas līdzekļi priekšvēlēšanas kampaņā. Piemēram, rēķinot uz vienu Saeimā iekļuvušo deputātu, „PLL” samaksāja 111,976 tūkstošus latus, bet VL-TB/LNNK – 15,282, taču abas apvienības ieguva 8 mandātus. Kāds faktors nospēlēja nozīmīgāku lomu?
Pēc manām domām tā ir tiešā uzrunāšana un komunikācija. Cilvēki Latvijā vēlas būt pilsoniski aktīvi, taču politiskā elite vienmēr to ir centusies apslāpēt. Iedzīvotāji vēlas piešķirt politikai seju. Savas individuālās kampaņas laikā es centos veidot komunikāciju tieši uzrunājot vēlētājus gan uz ielas, gan arī tiekoties ar NVO pārstāvjiem. Un rezultāts ir ļoti labs – cilvēki ir atsaucīgi un, lai gan saruna dažkārt ieiet kādu sīku, sadzīvisku problēmu risināšanā, kopumā cilvēku valstiskā domāšana ir daudz racionālāka par dažu labu publisko oratoru. Ļoti iepriecina jaunu cilvēku atsaucība un interese par politiskajiem procesiem un kritiska to izvērtēšana. Publicitāte medijos pārklāj lielāku auditoriju, taču tiešā komunikācija ir saikne, no kuras sākas politiskā kultūra. Ir svarīgi nepārtraukt šo saiti arī vēlēšanu starplaikos.

Polittehnoloģiskās everģēlības ir guvušas sliktu novērtējumu savā dārgajā ādas vāku apliecībā. Un sabiedrības tintes atstātās pēdas ir gaidas pēc godīgas politikas.



Foto: Aldis Rozenbergs

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru