trešdiena, 2010. gada 25. augusts

Strukturālās reformas ir un būs: I

Publiskajā telpā mēdz parādīties stereotipiski negatīvi teicieni, ko daudzi bez domāšanas atkārto. Viens tāds stereotips ir tas, ka it kā Dombrovska valdība nav veikusi nekādas, t.s., strukturālās reformas. Tā nav – tāpēc īsi ieskicēšu savu personīgo pieredzi par to, kādi ir galvenie sasniegumi šajā jomā – konkrēti Aizsardzības ministrijas gadījumā.

Kopš 2009. gada, kad es sāku strādāt par aizsardzības ministra Imanta Lieģa padomnieci un šobrīd strādājot kā ārštata padomniece, ir paveiktas noteiktas un nozīmīgas reformas, piemēram:
  • Ģenerāļu skaists samazināts no 17 uz 8, pulkvežu skaits – no 38 uz 20.
  • Samazināts štābos dienējošo skaits līdz 10 % no NBS personāla.
  • Novērsta daudzu funkciju dublēšanās starp NBS un ministriju.
  • Kopējais samazinājums administratīvajā līmenī pārsniegs 30 %, u.c.

Korupcijas risku mazināšanai:

Izstrādājām jaunu, īsāku un konkrētāku Ētikas kodeksu un stiprinām aktivitātes, skaidrojot kodeksa principus ikdienas darbā.


Izveidojot jaunu, apvienotu AM Audita un ģenerālinspekcijas departamentu, būtiski uzlabota iekšējā kontrole visā aizsardzības sistēmā, kas veicina tās efektīvāku un tiesiskāku darbību.


Palīdzēju izveidot caurskatāmāku un taupīgāku iepirkumu sistēmu. Pagātnē AM pārāk viegli pieņēma NBS pieprasītos iepirkumu sarakstus. Rosināju, lai NBS pamato katra iepirkuma absolūto nepieciešamību. Panācām vairāku dārgu iepirkumu apstādināšanu un pārskatīšanu.

Plašāka informācija:
http://liegis.wordpress.com/2010/08/20/kas-darits-korupcijas-mazinasanai-aizsardzibas-nozare/

Foto avots: http://www.rigasummit.lv/en/id/cats/nid/102/

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru